Objev v sobě tuto božskou energii

čtvrtek 31. března 2016

#HledáníKrásy 3.díl Cestou k hledání Krásy

Výsledek obrázku pro slabá vůle

 

Naše cesta

Uběhla nějaká doba a my se opět vracíme k našemu tématu o hledání Krásy. Vždy články píši o něco pozadu, vlastně popisuji zkušenost, možnou cestu. Stále to není žádný návod. Je to jen cesta jedné ženy.
Někdy se dostaneme někam, kde je vícero dveří k otevření. Žádné z nich nejsou špatné. Proto si čím dál vice uvědomuji, že nelze nikomu nic radit. I já přeci ke všemu zaujímám postoj. Aby naše cesta byla opravdová, měla by nám ukázat jen jakousi kostru. Možná místa zaměření naší pozornosti, když začínáme. Ale dřív nebo později se všichni dostaneme na tu křižovatku, kde se rozhodujeme a naše cesty se rozdělí. A již nebude nutné psát tuto rubriku o hledání krásy. Protože ji každý uvidí v tom svém, v tom, co rozzáří právě jeho. Pro někoho to je jóga, meditace, tanec, tajči, běh, kreativita...je jedno, co to je. Každý máme své místo a své úkoly. Ty jsme daly samy sobě, jen si to nepamatujeme. Už z pouhé úcty k sobě by bylo fajn, abychom se opravdu nechali vést tím naším. Naším vlastním  životem, protože to je pro nás ta nejlepší cesta.

Výsledek obrázku pro žít svůj život

 

Jaká byla dosud naše cesta v Hledání Krásy?

Na začátku jsme pojali podezření, že jsme krásní a divili jsme se, že to není moc vidět, nebo že to občas necítíme, nebo že to prostě není ono. Věděli jsme, že by bylo fajn, že bychom chtěli, kdyby....a každý si doplní své. Rozhodli jsme se, že s tím něco uděláme. Pak nás napadlo, že nevíme co, nemáme nikoho, kdo by nás vedl. Nikdo nám nepřipraví zbrusu nový jídelníček, nevlastníme osobního trenéra nebo kouče, za vše se platí...a nemáme čas! Máme rodinu a práci, to všechno bere náš čas!
A tak je možné, že přišlo zaseknutí. Možná stále přetrvává u mnohých z nás.
Někteří přemohli prvotní obavy o to, jak to udělat a dali se do péče o tělo. Absolvovali koupel, udělali si masky a věnovali péči svému tělu, protože to je moc důležité. I přesto, že cítíme, že je raněna duše, věnovat se musíme právě tělu. Péče o duši přichází skrze péči o tělo, jdou ruku v ruce. Stačí je jen nastartovat. 
Možná jsme stihli udělat i rituály s vodou a nyní pijeme litry vody denně. Dvakrát do týdne máme masku všude možně a čteme samé články o zdravém životním stylu. 
Pak koukneme do zrcadla a je tam pořád to staré já!
Pak už to zaseknutí přijde lehce.

Výsledek obrázku pro špatná nálada

Zůstat u těla!

Ještě však nechceme otočit pozornost od svého těla. I když by se zdálo, že je třeba stáhnout se a znovu popřemýšlet o tom, co dělám a co možná dělám špatně nebo co bych mohla dělat jinak...nene, to vše nás jen a jen otráví. |Naše cesta přestává býti lehkou. Nezapomeňme, že naše cesta má být vždy lehká. Pokud není, žádá si to naši pozornost (lehká myšleno, že to přijde samo...i těžké události přicházejí lehce...). Takže co dělat? Přesunout pozornost. Protože možná tomu věnujeme až příliš energie a urputnosti. Nebo jen chceme, ale nic neděláme.
Je nutné přesunout pozornost! V článku jak nechtít jsme to popisovali. Je třeba dělat něco jiného. Je tady pravděpodobně něco, na co jsme zapomněli. Něco, čemu jsme se chtěli věnovat, ale odsunuli jsme to na druhou kolej.
Reálně se může stát, že matka,  která odejde z práce, aby byla více se svým dítětem, nakonec věnuje svou pozornost jiným aktivitám (domácnost, koníčky, možnosti sebevzdělávání). Všechno se to zdá moc důležité a na hraní s dítětem není čas. Přitom, jak se dostala vůbec k té možnosti, aby se mohla věnovat tomu osobnímu rozvoji? Chtěla být se svou dcerou. Kde se to ztratilo? V tomto případě je tedy maminka vyrušena ze svého soustředění na různé, i když prospěšné činnosti, a je nucena přesunout svou pozornost zpět ke své dceři. Ano, znamená to, že většinu dne stráví hrami, výlety a když zbude čas, bude se starat o domácnost. Ač je to neuvěřitelné, takto se nejvíce přiblíží tomu, co chce dělat ona sama.

Výsledek obrázku pro intuiceA jak jsem věděla, že se mám navrátit zpátky k myšlence, že chci být se svou dcerou? Jednou jsem šla na procházku a řekla jsem si, že si nechám poradit, co se děje, že cítím, že je to takové zaseknuté. A přišly myšlenky, které mi odpovídaly. Ať se vrátím ke své dceři, ať se ji věnuji. Ona ti dá prostor, který budu potřebovat pro sebe. Sama mi ho dá, stačí se jen nechat unášet proudem života (to byl pocit). Ještě se mi dostalo ujištění, ať se soustředím pouze na to, pouze na ni a ve volném čase sama na sebe. O vše ostatní se postaráme, nechej to být...

Není to žádná magie, stačí být jen tišší.

Pozornost byla přesunuta a energie se začala uvolňovat. Najednou jakoby byl čas a hlavně chuť dělat i něco jiného. Hodně lidí začíná u své postavy a u stravy. Pozornost se tam točí tak nějak automaticky. Tak nebudeme přemýšlet, že nevíme jak, důležité je začít. Nemusíme ani utrácet hromady peněz za fitka nebo trenéry. Máme své vlastní odhodlání a víru, pak všechny potřebné informace přichází cestou samy.

Pohněme sebou!


Výsledek obrázku pro běh pro začátečníky


Zamyslíme se nad svým tělem, co by potřebovalo za pohyb. Může to být běh, pokud nemáme zdravotní problémy, určitě doporučuji vyzkoušet. Nejde přitom o hubnutí, ale o to, že celé tělo rozpohybujete a pokud vydržíme alespoň 30 minut, krásně rozjedeme metabolismus, zahřejeme se, rozproudíme všechno v těle a tělo samo je schopno se trochu očistit, odplavit co potřebuje.
Krásnou alternativou jsou procházky, můžeme si zvolit tempo a svižnost procházky. Je dáno, že při takové svižné procházce spálíte více než při běhu. Neocenitelný je také pobyt v přírodě. Samy se zase sebe zeptáme, co bychom chtěli vidět? Hory? Vodu? Les? A nasměrujeme své kroky právě tam. Bude tam pro nás připravena energie.
Existuje mnoho aktivit, kolo, kolečkové brusle, lyže na kolečkách, koloběžky, skákací boty, pak veškeré kolektivní sporty, pokud máme takovou možnost. Já ale vždy volím to nejjednodušší, takže zůstaneme u běhu.

Běh 

Mnoho lidí neběhá proto, aby byli štíhlejšími, ale pro ten pocit, který mají při běhání i po něm.
Pokud s během začínáme, je dobré vědět, že se nejedná o žádný mučící nástroj. Pokud k tomu zaujmeme ten správný postoj a dáme tomu šanci...vídávám pravidelně běhat staříky a stařenky, kterým je určitě přes osmdesát. Kůže na nich visí, ale oni běží dál a dál, přes celý les a zase zpátky...
Tak když to dokáží oni, proč ne i my?
Výsledek obrázku pro staří lidé běhají
Při běhu by se člověk neměl moc zadýchávat. Ideálně, kdyby byl schopen dýchat nosem. Nebo mluvit bez zadýchávání. To je ideální tempo. Když začínáme, neklademe si velké cíle. 5 km je hodně. Dáme si třeba 3 a budeme na sebe hrdí. Podruhé si dáme třeba 4. A pak 5. A když dáme 5 km, dáme i 7 km. A když dáme 7 km, dáme i 8,5. A pokud dáme 8,5 km máme taaakhle blízko k 10km. No není to nádhera? Jít si z fleku zaběhat 10 km a nezadýchat se? To už je z nás skoro maratonový běžec!
Nene, to sice ne, ale určitě to zahřeje na duši. I na těle. Máme se raději, něco pro sebe děláme. Je taky důležité, že to není jednoduché, potíme se, svaly bolí, ale my běžíme dál a užíváme si větru a pohybu. To posiluje vůli.
Výsledek obrázku pro běh pro začátečníky
Nezapomeneme taky, že na začátku většinou střídáme běh s chůzí. Břišní svaly by neměly píchat. Je lepší jít kus pěšky a rozdýchat to. Nemusíme stihnout všechno najednou. Všechno má svůj čas.


Domácí cvičení

Výsledek obrázku pro domácí cvičení
Další varianta levného, jednoduchého cvičení. Stačí 15-30/45 minut denně. A cvičíme i s dětmi, často se děti rády dívají nebo zapojují. I tak se dá dát si do těla a cítit se poté o něco lépe. Na youtube najdeme hromady videí. Můžeme si vybrat něco na určitou část těla nebo celý tréninkový program. Na FB stránkách najdeme spousty skupin, které se tímto zajímají (Cvičíme s Jillian) a tam najdeme spoustu inspirace. Měli bychom využít toho, že zatím máme dostupné všechny informace (až moc), za chvíli mohou být vzácné.

Existuje také mnoho aplikací,  které se dají nahrát do mobilu. Většina mobilů má na ploše automaticky Google Play, tam najdeme velké množství aplikací ke stažení, stačí napsat název. Já můžu doporučit Nike trainee program, je tedy v angličtině. Nabízí mnoho Workouts, cvičících jednotek po 15, 30 minutách nebo celé programy na měsíc. Mně ten můj hodně pomohl na základní posílení celého těla.
1.den 30 minut domácího cvičení (vše vidíte předcvičovat na videu na svém mobilu)
2.běh 5 km
3.den volno
4.den 30 minut
5.den běh 6 km
6.den 15 power joga
7.den volno
Takhle se to střídalo celý měsíc, vždy dva dny volno v týdnu. Byl to program pro začátečníky a dalo se k tomu cvičit mnohem více.

Strava

Výsledek obrázku pro domácí cvičeníPo sportu je hlad a proč by člověk potil pot, když si to pak zase všechno spapá zpátky? Automaticky se tak naše pozornost přesouvá k tomu, co jíme. Začínáme shánět informace, jak se dá stravovat zdravě a dle svých představ. Ideálně, když přirozeně začínáme omezovat maso a těžké, smažené pokrmy. Hledáme nové recepty a pracujeme nejraději se zeleninou a ovocem, semínky a ořechy. A úplně nejvíc super, když sem tam zařadíme i nějaký ten raw recept. pomáhá nám to tak zvykat si na zeleninu jako na hlavní příjem potravy. Vynecháváme maso, uzeniny, možná i mléčné výrobky čím dál častěji. Uvědomujeme si totiž, jak vznikají a že vlastně vůbec nevíme, co do těla dostáváme. Přestáváme nakupovat ve smradlavých obchodech a tam, kde není dobrá energie a kde je jídlo špinavé, v prachu. Hledáme alternativy.


Jóga 

Jóga je velice dobrým cvičením na posílení, pročištění, uklidnění a probuzení, uzdravení celého těla. A mysl se uzdravuje spolu s ní.
Výsledek obrázku pro domácí cvičeníVěřím, že existuje tolik druhů jógových cvičením že si vybere každý!
Restorativní jóga například může pomoci od dlouholetých problémů s bolestmi zad a se sebedůvěrou.
Power jóga posiluje svaly celého těla. Už jen cvičení pouhých pozic doma, kdykoli, kdy je čas, pomáhá svalům být vždy o trochu pevnější, pružnější, ohebnější. Je to úžasný pocit. Cítíme své tělo možná poprvé v životě a možná poprvé v životě s ním vědomě a zodpovědně pracujeme.
Hatha jóga pracuje s čakrami. Není snad nic důležitějšího než udržet své čakry čisté. Souvisí to úplně se vším, i s tím, jaký budeme mít den.
Naam jóga používá zpěvu a manter a taky obrovské síly disciplíny. Krom krásného zpěvu absolvujeme sice jednoduché pozice, ale pro svaly o to náročnější, o co déle pozici držíme. Mám takový pocit, že to učí disciplíně. A samozřejmě velice hluboce pracuje s naším tělem, čakrami, nervovými drahami.
Kundalini jóga také pracuje na úrovni čaker. Zaměřena také na náročnější pozice nebo na pozice, které se drží delší dobu, přes bolest svalů. Opět to učí disciplíně a má čistící účinek. Určitě stojí za to prozkoumat.
Jóga smíchu je krásné cvičené pro duši i tělo. Je to jóga plná dýchání, relaxace a smíchu :)

Výsledek obrázku pro meditace

S jógou je často spojena i relaxace a ta má kousek od meditace. Vždy by nás to mělo dovést k meditaci. Meditace se doporučuje všem, kdo je nemocný. Má ozdravné účinky na organismus. Je to krásně investovaný čas.


Meditace

Meditace je cesta dovnitř, pomáhá nám zůstávat v přítomnosti.

Výsledek obrázku pro meditace

Pomocí meditace můžeme také pracovat se svými stinnými stránkami. Tahle cesta může být velice nebezpečná, proto bych nerada dávala zavádějící informace. Cítím, že tady si každý cestu musí najít sám. Opět nám pomůže youtube, kde najdeme spousty řízených meditací. Jediné, co musíme, je se uvelebit (v sedě nejlépe) a zaposlouchat se do svého nitra.

To je jen nástin všeho. Dá se dělat tolik věcí....

 

S láskou a vírou, že to snad někdo čte a praktikuje nebo se k tomu alespoň blíží :D Misha

 





1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Opet inspirativni :) U nas vse zacalo na taliri a po case az se telo procistilo... zatouzilo po pohybu a zmeny prichazi samy. A muzu rict, ze uz jsem byla i svedkem toho jak se timto zpusobem zacal promenovat clovek, ktery donedavna zil jen ,,konzumnim,, zpusobem zivota. Staci opravdu zmenit pouze malickost a veci se tak nejak zacnou odvijet samy.
K tomu behani bych chtela jednu pro me novou informaci. Docetla jsem se o tom v knize Je mozne zit 150 let autorem je Michail Tombak.
,,Po behu se natahnete, nohy zvednete nad uroven srdce. Tahle poloha predchazi infarktu. Jde o to, ze 70% krve proudi pod urovni srdce, tudiz neni lehke ji napumpovat nahoru. Pri behu se krevni obeh zrychluje, a proto je treba, aby si srdce odpocinulo.,,
Krasny den vsem :)