Objev v sobě tuto božskou energii

sobota 19. března 2016

Prague Spirit Festival aneb Život s láskou a úsměvem je skutečný!

Výsledek obrázku pro joga

Vše, co potřebujeme, co si přejeme ke svému štěstí, je tady. Máme to na dosah. Ale my to nevidíme! Jak je to možné? Sama se tomu divím, proč jsem tak dlouho, jakoby celý život, žila v mlze. Pod jakýmsi závojem, který mi zakrýval skutečnou krásu světa...

Udělat krok mimo

Dostat se tak trochu mimo svůj svět...
Trochu to působí závratě...ale to nevadí, protože cítím, že je to skutečné, jako bych se probouzela ...z něčeho...až člověka zamrazí. Jen se nadechnout a jít dál, zkoušet, nevracet se zpátky, i když v tom vidím nejistotu.

Prvním krokem je udělat krok mimo. Krok mimo dav, mimo proud, mimo vše. Ocitnout se v ničem, s ničím, jen s vírou ve svém srdci. S radostí. Takovým krokem může být třeba odchod z perspektivního zaměstnání, odchod do neznáma...může to být přestěhování se do místa, kde nic nemáme, do neznáma...určitě každého napadne právě jeho příklad. Je něco, co bychom chtěli udělat? Mluvíme o tom, pořád o tom mluvíme...ale jen o tom mluvíme? Vybavíme si to. Jen si to představme, samy sebe, jak o tom mluvíme. Kde všude a s kým všude. Možná nám to pomůže získat nadhled a uvědomit si, že mezi námi a rozhodnutím opustit tuto situaci, protože nás trápí, že tam nic nestojí. Nic, jen my samy. Jako strážci, připraveni zasáhnout! Když se nám podaří uvědomit si, že hlídáme samy sebe a že je to směšné se takhle sabotovat, najednou nám dojde, že nejsme šťastní a že chceme být šťastní. Pak možná dostaneme odvahu a získáme vůli vydržet a opravdu to udělat.

Vše ostatní se zařídí samo

Ano, opravdu. Pak už nemusíme nic dělat. Jen se držet, protože je to jízda! 
"A co budeš jako dělat? Musíte mít nějaký příjem!"..."A jak se tím chceš živit?"..."Budovat domov a kariéru, volit jistoty a ten a ten je jistota, má auto, svůj byt, dobrou práci, to je pro tebe to nejlepší!"..."Stěhovat? Ále, kdo by se s tím s...".
Spousta dalších nesmyslů, které budeme muset chvíli asi poslouchat od svého okolí, zejména toho rodinného, protože mají o nás starost, protože my přeci děláme ten krok mimo!

Ale to nevadí. Nejlepší způsob je nenechat se vykolejit, zůstat ve svém srdci, užívat si tu radost. Přináší nám to spousty energie, stačí si ji jen užívat. Postupem času to začne přicházet samo. Přijde inspirace a my se začínáme něčemu věnovat. Pravděpodobně nás to stojí  nějaký čas, možná veškerý volný, a rozhodně z toho nic nekápne. Ale baví nás to. Občas nás přepadají obavy, jestli si okolí nemyslí, že jsme se zbláznili, ale necháme to tak, prostě pokračujeme. A pokud vydržíme ještě déle, začnou přicházet větší věci. 
Jednou z těch věcí, která přišla je určitě Prague Spirit Festival.


Prague Spirit Festival




O tomto festivalu téměř nic nevím. Až na jeden intenzivní den, který jsme tam dnes strávila. Jak jsem vypozorovala, je to již 6.ročník. Je to festival nabitý jógou, zajímavými lidmi, semináři, ukázkovými lekcemi zdarma...o tohle se zajímám již několik let. Ale nikdy jsem se k tomu nedostala. V mém životě nebylo místo. Asi čtyři roky zpátky jsem měla možnost udělat ten krok mimo, ale neudělala...možná jsem nebyla připravena...možná bych teď neměla svou dvouletou dceru, která už mi toho stačila tolik dát! Vše má svůj čas. Jen mě na tom udivilo to, že na chvíli, na chvíli jsem viděla, že opravdu vše, je tady pro nás připraveno. V ten okamžik, kdy jsem viděla ten festival a stáhla si program a měla opravdu zájem tam jít a užít si to intenzivně. Pak se to zpečetilo tím, že jsem tam opravdu šla a opravdu absolvovala co jsem chtěla.V ten okamžik jsem viděla, jak se ten pohled na ten festival prosvětluje, protože já jsme zvolila, že mu věnuji pozornost. Když mu ji nevěnuji, on tam pořád bude. Ten obraz, ta možnost tam pořád bude. Jen nebude nasvícena a já si jí třeba nevšimnu a zapomenu...ale ta možnost tam stále je. A teď si představíme, kolik takových možností tam je okolo nás! Ve tmě. Kolik jich tam čeká, jestli aspoň na chvíli na ně zasvítí světlo? A kolik z nich jsou naše srdeční záležitosti, něco, co doopravdy chceme, naše představy...a jsou ve tmě....jaká jsou? Vybavíme si je....posvítíme si na trošku. Je tam obrovský, ohromující potenciál! 

Pokud meditujeme, můžeme si udělat i pěknou meditaci, na uvědomění si, že máme všechny možnosti, jen čekají na naše světlo. Buďme jako děti, zkoušejme.



Teď bych chtěla na konec napsat něco o józe. Nechci dávat žádný nadpis, protože by to mnohé čtenáře odradilo. Mnoho lidí nemá o jógu zájem. Ne každý jógu potřebuje. Jsou lidé, kteří jsou spokojeni a šťastni tak, jak jsou. Ale mnoho z nás něco hledá. Pořád nějakou cestu. Máme trápení. Emoce. To vše se ukládá v našich tělech. 
Jóga je o nalezení vnitřní radosti, štěstí, úsměvu. Tak kdo tohle nechce? Všichni! Jen se na jógu pohlíží příliš omezeně. Protože kdyby ne, tak by se Prague Spirit Festival nekonal v sic krásných, ale menších prostorách Novoměstské radnice...to by potřeboval stadion a na dny konání by se vyhlašovalo volno. Svátek Spirit festivalu. Všichni přeci chceme být šťastní. A tady je možnost v jednom dni tolik ochutnat. Není snad možné si nevybrat.

Přineslo mi to štěstí, radost. Povolila bolest šíje, kterou nepřetržitě cítím už několik týdnů..opět...už několik let...rozšířilo obzory a možná přineslo něco opravdového, trvalého...


Meditace smíchu

Ochutnávka jógy smíchu, která nemá za cíl smích paradoxně, ale objevení vnitřní radosti. Smích je prostředkem. Smích je fyzická záležitost. Tzn., že pomocí určitých cviků se prostě budete smát snadno a hodně. Nejvíc pecka byla sekačka smíchu. Někdy moc ráda uspořádám nějaké setkání, nejlépe venku, a můžeme si zkusit sekačku smíchu společně. Kdo by měl zájem, pište :) Je to reálné! Stačí to jen zkusit :)
Přidávám odkaz na Smíchologii, já tam určitě zamířím.

Kundalini jóga

Jóga pro uvolnění meditativní pozornosti. Napomáhá udržet se v přítomnosti, vnímat....lépe jsem začal vnímat barvy, tvary, sám sebe...
Používá se při ní zvuků gongu, což je moc příjemné. Zatím však nemám zvládnuté meditační posedy, takže sem tam to bylo nepříjemné. Ale ty pozice, ty byly super. Protažení páteře, rotace, ale silou, na výdrž, s potem...to uvolnění bylo krásné. Celkově jsem se díky tomu moc dobře cítila. Moc děkuji za tuhle zkušenost, možná někdy v budoucnu na mě čeká.

Restorativní jóga

Tady přišel další obrovský zážitek. Pro mne rozhodující. Tato jóga nás učí lásky samy k sobě. Využívá pomůcek, jako deky a polštářky, které nám pomáhají podepřít tělo tak, aby se dokázalo co nejvíce uvolnit. Bylo to poprvé, kdy jsem cítila, jak bolest zad, šíje, odchází...a to stojí za to! Vše se dělá pomalu, na vše je čas. Máte při ní pocit jako byste se objímali, jako by vám konečně někdo dal to objetí, které tak potřebujete. Je to něco, co bych doporučila každé ženě. Na konci lekce nám lektorka s úsměvem a pevným přesvědčeným řekla, že jsme krásné, přišly jsme krásné a jsme krásné a víme to....a já měla slzy v očích...
S touhle jógou rozhodně nekončím. 

Shakti Naam Jóga

Další úžasný, velmi intenzivní zážitek. Plný energie. pročištění těla a vnitřních orgánů...bolí vás ramena? To jsou emoce. Bolí vás lokty, to je jídlo, které jíte....říkala lektorka po asi tak dvou minutovém držení rozpažení, a to jsme byli v půlce...
Tahle jóga kombinuje pohyb a zvuk. To je vcelku náročné, takže nezbývá než se soustředit. A tak zůstáváte v přítomnosti...a o to přeci jde.
Zpívají se mantry. Bylo to krásné. Poprvé v životě jsem neměla žádný problém pohybovat se a zpívat při tom a bylo to krásné. Cítili jsme tolik energie, až se z toho lehce zamotala hlava. Hladili jsme auru. Vše to vyvolávalo radost a smích.



Mantra Blessing Naam

Mantra požehnání. Je dostupná celá na internetu včetně slov. Kdyby to kohokoli oslovilo, mohu poslat přesná slova i s překladem. 



Na festivalu toho bylo tolik. Musela bych se rozpůlit, abych toho stihla víc. Ale zase věřím, že jsem stihla to, co jsem teď měla. K józe, kde se stojí na hlavě a ještě se u toho relaxuje mám stejně daleko jako předtím. 

Ráda bych tímto článkem podpořila nejen tu odvahu udělat ten krok mimo, ale také oživila v našich myslích myšlenky na jógu. Protože má velmi široké rozpětí a může zaujmout každého. A protože při ní prožíváte pocity radosti, ať už se jedná o stoj na jednom prstu nebo hlubokou uvolněnou pozici v leže.

Výsledek obrázku pro joga


LoveAndLight Misha
Výsledek obrázku pro love and light

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Preposilam odkaz dal :) Znam i muze, ktere by tato slova oslovila.
Hodne lidi hleda cestu, odpovedi... Nekdy stoji primo pred nami a my je nevidime. Odpojili jsme se od sebe samych a prestali vnimat znameni. Je treba opet najit vnitrni rovnovahu a zacit zit tady a ted. Sebrat odvahu a udelat krok do neznama. Je to o vire v sebe sama, ale i o tom nemichat se sam sobe do zivota a nechat to ,,neco,, at se taky predvede :).
Chtela bych poprosit o text k mantre pozehnani :) opravdu moc hezka!! Dekuji :)

byMisha řekl(a)...

Zlatíčko napsala jsem nový článek, tam jsou slova :) A děkuji, mám tě ráda!